Ongedierte

Vlooien


Vlooien zijn een echte plaag. Eenmaal in huis kunnen ze zich razendsnel vermenigvuldigen en bezorgen ze mens en dier veel overlast. Ze veroorzaken veel jeuk, brengen ziektes en parasieten over en zijn de oorzaak van allergieën.

Tevens kunnen ze bij een heuse invasie op uw huisdier ook voor bloedarmoede zorgen.


Volwassen vlooien

Wanneer een volwassen vlo op uw huisdier springt, begint ze vrijwel onmiddellijk met bloed zuigen. Dit is nodig om zich voort te planten. Een vrouwtjesvlo kan wel tussen de 10 en 50 eitjes per dag leggen! Dit zijn ruw geschat 2000 eitjes per vlooienleven.


Eitjes

Deze eitjes vallen door hun gladde omhulsel van uw dier af en komen terecht in de rust-, eet- en ligplaatsen van uw dier.


Larven

Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar milimeter lang en zo dik als een haar. Ze kunnen zich enkele meters verplaatsen waardoor zij zich kunen verstoppen op donkere plekjes zoals plinten, kieren en tapijten. Ze voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien en huidschilfers.


Poppen

Na 1-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen  zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van warmte en trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond.


Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag.

Vlooien bestrijden


Stofzuig de vloer, tapijten, meubilair, scheuren in de vloer en gestoffeerde meubels, gordijnen, kussens,... Denk ook aan uw auto als uw hond daar regelmatig mee vervoerd wordt..

Hiermee zuigt u niet alleen volwassen vlooien op, maar ook hun eitjes en de larven.


Ledig uw stofzuiger zeer zorgvuldig buitenshuis, omdat de vlooien vaak nog in leven zijn. Gooi de stofzuigerzak of de inhoud van uw stofzuiger buiten weg, in een gesloten afvalbak.


Was kussen en dekentjes uit de hondenmand, fleece dekentjes uit de zetel, uw wasgoed in de wasmand en eventueel de lakens van het bed indien uw huisdier daar slaapt zo heet mogelijk. Indien mogelijk op kookwas.


Behandel de omgeving met een omgevingsspray (bvb Pistal) behandel de vloerbedekking, kussens, in de mand, onder kasten, bedden en plinten, enz. Sla geen enkele ruimte in huis over.


Dweil tenslotte uw vloeren met azijn. Hier bestrijdt u ook actief vlooien, eitjes, larven en poppen mee.


Vergeet tenslotte uw huisdier niet te behandelen met vlooien- en tekenwerende pippeten, halsbanden of tabletten (bvb met "Advantix") . Koop deze in de apotheek en laat u voldoende informeren over het gebruik hiervan. Laat u er niet toe verleiden goedkopere vlooienbandjes of pippetjes te kopen in de dierenwinkel of grootwarenhuizen. Deze werken meestal niet afdoende door hun minderwaardige kwaliteit.


Hebt u een heuse plaag? Koop dan een "vlooienbom" bij de apotheek om heel het huis mee te behandelen of laat een gespecialiseerde firma langskomen.

Teken


De levenscyclus van een teek varieert van een paar maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de teek en omgevingsfactoren. Een teek heeft in elke ontwikkelingsfase van zijn leven bloed nodig om de volgende fase te kunnen bereiken. Sommige soorten blijven jarenlang in leven zonder zich te voeden.


Ei-fase

Vrouwtjesteken voeden zich met het bloed van een gastheer en laten zich na 5 à 7 dagen van de gastheer afvallen om eitjes te leggen in de omgeving. Volwassen vrouwtjes van sommige tekensoorten leggen soms wel 3000 tot 10000 eitjes voordat ze dood gaan.


Larf-fase

Nadat de eitjes zijn uitgekomen, kruipen de larven - die al lijken op een volwassen teek - alleen veel kleiner en met slechts 3 paar poten - in gras of struiken op zoek naar hun eerste bloedmaaltijd. Veelal zal de gastheer een kleine knager zijn (muis, rat, konijn, etc.) of een vogel. Wanneer de gastheer voorbijkomt, klemmen ze zichzelf vast en gaan ze vervolgens op zoek naar een stukje dunne huid om zich vast te hechten en bloed te kunnen zuigen.


Nimf-fase

Nadat de larven hun eerste bloedmaal hebben gehad, vallen ze van hun gastheer af en gaat de larf-fase over in de nimf-fase. De nimfen gaan op zoek naar een andere gastheer. Nimfen zijn ook nog erg klein en worden vaak niet opgemerkt, waardoor tijdens de bloedmaaltijd de kans op het overdragen van ziekten toeneemt. Nimfen zoeken veelal de iets grotere knaagdieren op, maar ook uw huisdier.


Volwassen fase

Nadat de nimfen hun bloedmaaltijd hebben gehad, vallen ze van hun gastheer af en ontwikkelen ze zich tot volwassen teken. Volwassen teken zoeken veelal de grotere zoogdieren op (hert, schaap, koe), maar ook uw huisdier en eventueel uzelf. Nadat ze hun gastheer hebben gevonden, gaan ze op de gastheer paren, zich vasthechten en bloed zuigen. Hierna vallen teken van hun gastheer af en gaan de vrouwtjes vele eitjes produceren. Op deze manier begint de hele cyclus weer opnieuw.


Tekenbeten voorkomen


Bij mensen:

Blijf op de paden om contact met begroeiingen te vermijden. Vermijd lopen door hoog gras.


Bescherm je huid met kleding en schoenen: draag een lange broek en stop je broekspijpen in je sokken. Draag een hoofddeksel en zoveel mogelijke lichte kleuren (dan vallen teken harder op)


Gebruik eventueel insectenwerende producten op basis van DEET (Diethyl toluamide).

* Ze garanderen echter geen absolute veiligheid en werken maar gedurende enkele uren. *


Bij dieren:

Behandel uw huisdier met teken- en vlooienwerende pippetjes, halsbanden of tabletten (bvb met "Advantix") . Koop deze in de apotheek en laat u voldoende informeren over het gebruik hiervan. Laat u er niet toe verleiden goedkopere bandjes of pippetjes te kopen in de dierenwinkel of grootwarenhuizen. Deze werken meestal niet afdoende door hun minderwaardige kwaliteit.

Teken verwijderen


Controleer, na een verblijf in de natuur, zorgvuldig je hele lichaam. Kijk vooral op warme, vochtige plekken zoals oksels, liezen, knieholtes, bilspleet en vooral bij kinderen ook op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren. In het geval van honden kijk dan vooral de hals en kop na, rond de binnenkant van de oren, tussen de tenen en de poten, in de lies en onder de staart.


Merk je een teek, verwijder hem dan meteen. Gebeurt dit binnen 24 uur, is de kans dat je besmet wordt klein.


Verdoof of ontsmet de teek niet met alcohol, olie, nagellak of andere middelen. Want dat doet het risico op besmetting toenemen.


Grijp de teek met een tekentang, een pincet of twee vingers. Neem hem vast bij de kop, zo dicht mogelijk tegen de huid. Trek hem voorzichtig in een rechte beweging uit de huid en zorg ervoor dat je zijn lijf niet samenknijpt. Als de kop van de teek hierbij afbreekt en er een stukje in de huid achterblijft, is dat niet erg. Het resterende stukje zweert er, net als een splinter, vanzelf weer uit.


Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met water en zeep en ontsmet het daarna met een product op basis van alcohol (70 %) of met een product op basis van chloorhexidine.


Noteer de datum van de tekenbeet. Eventuele symptomen in geval van besmetting kunnen pas een hele tijd later optreden. Hou de plaats van de tekenbeet de eerste drie weken na verwijdering goed in het oog. Indien er een groter wordende ronde vlek ontstaat contacteer je zo snel mogelijk je huisarts.

Ziekte van Lyme


De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia, die wordt overgedragen door teken.


Binnen dagen tot maanden kan rond de plaats van de tekenbeet een rode of blauwrode vlek of ring ontstaan die binnen enkele dagen groter wordt.  De rode vlek verdwijnt vanzelf na enkele weken tot een jaar. Dit hoeft niet te betekenen dat de bacterie weg is. De bacterie kan in het lichaam aanwezig blijven en later andere klachten veroorzaken. Soms kunnen mensen besmet raken met de bacterie zonder dat ze een rode ring hebben gezien.

Het kan zijn dat u zich binnen dagen tot weken na de tekenbeet (vaak tegelijk met het verschijnen van de rode vlek) grieperig gaat voelen, met koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid.


Indien u één of meerdere van deze symptomen hebt gelieve u dan tot de dokter te wenden.

De ziekte van Lyme kan dan met antibiotica worden behandeld.


Afspraak maken


Akker 49, 2180 Ekeren          +32 3 345 10 29          Hondentrimsalon-bullseye@telenet.be