Vachtsoorten en hun verzorging

Plukken of strippen


Honden die worden geplukt zijn over het algemeen ruwharige rassen. Bij deze rassen word de bovenste dode haarlaag met de hand verwijderd. Hierdoor krijgt de nieuwe vacht alle ruimte om te kunnen ontwikkelen. Plukken is volledig pijnloos in tegenstelling tot wat veel mensen denken omdat enkel de dode vacht die reeds los in het haarzakje zit verwijderd word.


Plukrassen mogen absoluut niet geschoren worden!!! Als men een plukvacht scheert is het haar wel ingekort maar blijft het dode haar gewoon in het haarzakje zitten. Dit kan lijden tot een doffe, wollige vacht en tot erge jeuk bij uw hond.


Slechts in uitzonderlijke gevallen word een plukvacht geschoren. Hier word op voorhand wel overleg voor gepleegd met de eigenaar. Er is namelijk maar 1 scheerbeurt nodig om het haar van uw hond te verprutsen maar er zijn ruim 2 jaar (circa 4 grote plukbeurten) voor nodig om de vacht te herstellen.


Een trimbeurt kan al vanaf de leeftijd van 3 maanden. Maar het is geen probleem als zijn eerste trimbeurt pas op 6 of 7 maanden geschiedt.


Het plukken van een ruwharige hond gebeurd 2x per jaar (om de 6 maanden) hierbij word hij telkens heel kort gezet. Maar we kunnen ook uw hond strippen. D.w.z. dat u met uw hond 4x per jaar komt (om de 3 maanden) en daarbij word telkens maar de helft van de vacht geplukt. Hierdoor loopt uw hond er altijd verzorgd bij.


Honden die worden geplukt/gestript =  Schnauzer - Airdale Terriër - Fox Terriër - West Highland White Terriër - Ruwharige Teckel - Cairn Terriër - Schotse Terriër - Border Terriër - Bouvier enz...


Knippen


Op deze manier van trimmen word de vacht ingekort met een schaar en in model gezet. De lengte is afhankelijk van de wensen van de eigenaar. Knipvachten verharen niet maar blijven continue doorgroeien. Dit kan resulteren in klitten of in het ergste geval vervilten van de vacht bij slecht onderhoud.


Het knippen van de vacht gebeurt 4x tot 8x per jaar. Maar dit is erg afhankelijk van de wensen van de klant en de lengte van het haar.


Scheren


Bij scheren word de vacht ingekort door middel van een tondeuse. Ook hier is de lengte afhankelijk van de wensen van de eigenaar. Dit kan gaan van 2 mm (heel kort wat bijvoorbeeld vaak in de zomer word gevraagd) 5 mm, 7 mm, 9 mm of scheren met een opzetkam. (een lengte die vaker in de winter word gevraagd)


Het scheren van de vacht gebeurt 4x tot 8x per jaar. Maar is net zoals bij het knippen afhankelijk van de wensen van de klant en de lengte van het haar.


Honden die worden geknipt/geschoren = Bichon frisé - Poedel - Yorkshire Terriër - Malthezer - Lhasa Apso - Shihtzu enz...


Effileren


Bij deze vachten wordt het model van de hond ge-effileerd (uitgedund). Sommige honden worden eerst geplukt (de rug) en dan verder in model ge-effileerd.


Het effileren van de vacht gebeurd 4x tot 6x per jaar. Maar is sterk afhankelijk van de wensen van de klant en de hoeveelheid vacht van de hond.


Honden die worden ge-effileerd = Cocker Spaniel - Springer Spaniel... maar ook malthezers - Shihtzu's - Tibetaanse Terriers - enz... dewelke knipvachten zijn kunnen in principe worden ge-effileerd.


Ontwollen


Bij ontwolvachten word de onderwol door middel van een speciale borstel en goed doorkammen verwijderd. Ook door een goed bad en het droog blazen met de waterblazer zal al deze vacht uitstekend loskomen. Door de onderwol er op tijd te laten uithalen blijft de vacht van uw hond gezond en kan deze niet gaan klitten. 


Het ontwollen van de vacht gebeurd zo'n 2x tot 4x per jaar. Dit is sterk afhankelijk van de rui-cyclus van uw hond.


Honden met onderwol = Newfoundlander - Leonberger - Berner Sennen - Keeshond - Akita Inu - Golden Retriever enz...


Kort, gladhaar


Tot slot is het een groot misverstand dat honden met kort, gladhaar niet naar de trimmer moeten. Deze honden verharen het hele jaar door maar kunnen 2x per jaar heel erg haren door de rui-periode. Dit is meestal voor de winter en voor de zomer. Sommige honden hebben hier zelf 4x per jaar last van. Hierbij komen de oude haren los zitten en vallen ze massaal uit. Een goed bad en een goede borstelbeurt bij de trimmer kan wonderen verrichten. Vlak na de trimbeurt kunnen ze nog wat harder verharen door "overstimulatie" maar een paar dagen later merkt u al het verschil. Dit is omdat we ze in het trimsalon sneller door hun verhaarperiode doorhelpen.


Honden met kort, gladhaar = Bullterriër - Staffordshire Terriër - Jack Russel Terriër - Kortharige Chihuahua - Labrador enz... 


Ruwhaar teckel "moustache" tijdens zijn plukbeurt.

Lekker aan het slapen. Zo ziet u dat plukken echt geen pijnlijke zaak is

Ruwhaar teckel "moustache" na zijn plukbeurt.

Cairnterriër voor en na de plukbeurt.

Malthezer "knipvacht"

Voor & na.

Kruising.

Geschoren op aanvraag van de eigenaars.

Voor & na.

Golden retriever vacht voor de behandeling.

Je ziet duidelijk de plukken dood haar zitten.

Golden retriever vacht na de behandeling. (ontwollen)

Alle dood haar werd verwijderd.

Onderwol van een Duitse Herder in de rui.

Kortharige rotweiller "Olaf" in het salon.

Afspraak maken


Akker 49, 2180 Ekeren          +32 3 345 10 29          Hondentrimsalon-bullseye@telenet.be